Energy-optimised new building with communication and recreation areas

Solon Corporate Headquarters, Berlin

The developer wanted an architecture that promotes communication amongst the employees, which is flexible so as to be able to respond to changes in the company without renovation measures, and which at the same time results in a building that serves as an example of energy optimisation. A large shared roof that is pierced by five inner courtyards was chosen as the emblematic basic concept for the administration building.

This project was discussed in the network series “wieweiterarbeiten – Workspaces of the Future“.

Completion 2008/2009
Developer Solon Energy GmbH
Architect/planner

Schulte-Frohlinde Architekten, Berlin; GuD Planungsgesellschaft für Ingenieurbau mbH, Berlin

Planning partners HochC, Berlin; EGS Plan, Stuttgart
Size/area 32,715 m²
Building costs (gross) total of approx. 47 M €
Uses Working



Comment on

Will not be displayed on public site

H
q
5
X
9
k
Z
v

Enter the code without spaces.